miércoles, 11 de abril de 2012

Pinyó-cremallera

Què és el pinyó-cremallera?
El sistema està format per un pinyó (roda dentada) que engrena    perfectament en una cremallera.
Quan el pinyó gira les seves dents empenen els de la cremallera,provocant el desplaçament lineal d’aquesta.
Si el que es mou és la cremallera, les seves dents emepnyen als del pinyó aconseguint que aquest giri i obtenin en el seu eix un moviment giratori.


·Característiques:
La relació entre la velocitat de gir del pinyó(N) i la velocitat lineal de la cremallera(V) depèn de dos factors: el nombre de dents del pinyó(Z) i el nombre de dents per centímere de la cremallera (n).
Per cada volta completa del pinyó la cremallera es desplaçarà avançant tants dents com tingui el pinyó. Per tant es desplaçarà una distancia: d=z/n
Y la velocitat del desplaçament será: V=N·(z/n)
Si la velocitat de gir del pinyó(N) es dóna en revolucions per minut (rpm) la velocitat lineal de la cremallera (V) resultarà en centímetros per minut (cm/minut).
Segons això, si tenim un pinyó de 8 dents que gira a 120 rpm i una cremallera que té 4 dents per centímetre, el desplaçament de la cremallera per cada volta del pinyó será: d=z/n=8/4=2cm
I la velocitat d’avanç (o retroses) de la cremallera será: V=120·(8/4)=240 cm per minut, es a dir, avançara 4 cm per segon.


·Elements del mecanisme:
El piny
ó: Roda dentada que actua com a element motor. En girar sobre un eix descriu un moviment circular.
La cremallera: Roda dentada de diàmetre primitiu infinit i per tant amb el mateix mòdul que el pinyo. La cremallera en engrenar amb el pinyó descriu un moviment rectilini.

·Aplicacions:
Portes de parking

No hay comentarios:

Publicar un comentario