miércoles, 11 de abril de 2012

El Pla inclinat

Què és el pla inclinat?
El pla inclinat és una simple rampa que serveix per desplaçar objectes des d'un nivell a un altre més elevat.
La fòrmula de la força necessària per elevar un objecte des d'un punt a un altre superior ve donat per la següent expressió:
F = P · h / L       

Parts i components que la formen:·Posició inicial des d’on es llençá o es deixa anar l’objecte, expressada en metres      ·Velocitat inicial amb què es llença la pilota, cap amunt o cap avall, expressada en metres per segon. Pot ser positiva (cap amunt) o negativa (cap avall).·Coeficient estàtic de fricció lògicament sense unitats. Sempre ha de ser superior o igual al coeficient dinàmic de fricció  ·Coeficient dinàmic de fricció també sense unitats i més petit o igual que el coeficient estàtic de fricció.·Massa de l’objecte expressada en quilograms·Angle, s’expressa en graus del pla inclinat respecte el terre horitzontal·Mòdul de la força externa que podem aplicar sobre l’objecte en qualsevol dirección, i s’expressa en Newtons·Sentit de la força externa que apliquem expressada en graus respecte el pla inclinat

Aplicacions

·Rosca:És una superficie on el seu eix està contingut 
en el pla i entorn d’ell descriu una trajectòria 
helocoïdal cilíndrica. La rosca pot ser realitzada
 amb eines manuals o màquines.

·Rampa: Una rampa s’utilitza per reduïr l’esforç 
necessari per elevar una masa (carreteras,escales..)
 Podem trovar dos tipus de rampes:
 Les rampes planas
 i les rampes helicoidales

·Cunya és una màquina simple consistent en una peça prismàtica de fusta o de metall acabada en angle diedre molt agut. Tècnicament és un doble pla inclinat portàtil. Serveix per a esberlar o dividir cossos sòlids, per a ajustar o estrènyer un amb un altre, per a calçar-los o per a omplir algun badall o buit.         


1 comentario: