miércoles, 11 de abril de 2012

Alguns vídeos interessants per a veure

Pinyó-cremallera:
http://www.youtube.com/watch?v=nSdjaM1dkKk&feature=fvwp&NR=1
Corretja:
Pla inclinat:

Pinyó-cremallera

Què és el pinyó-cremallera?
El sistema està format per un pinyó (roda dentada) que engrena    perfectament en una cremallera.
Quan el pinyó gira les seves dents empenen els de la cremallera,provocant el desplaçament lineal d’aquesta.
Si el que es mou és la cremallera, les seves dents emepnyen als del pinyó aconseguint que aquest giri i obtenin en el seu eix un moviment giratori.


·Característiques:
La relació entre la velocitat de gir del pinyó(N) i la velocitat lineal de la cremallera(V) depèn de dos factors: el nombre de dents del pinyó(Z) i el nombre de dents per centímere de la cremallera (n).
Per cada volta completa del pinyó la cremallera es desplaçarà avançant tants dents com tingui el pinyó. Per tant es desplaçarà una distancia: d=z/n
Y la velocitat del desplaçament será: V=N·(z/n)
Si la velocitat de gir del pinyó(N) es dóna en revolucions per minut (rpm) la velocitat lineal de la cremallera (V) resultarà en centímetros per minut (cm/minut).
Segons això, si tenim un pinyó de 8 dents que gira a 120 rpm i una cremallera que té 4 dents per centímetre, el desplaçament de la cremallera per cada volta del pinyó será: d=z/n=8/4=2cm
I la velocitat d’avanç (o retroses) de la cremallera será: V=120·(8/4)=240 cm per minut, es a dir, avançara 4 cm per segon.


·Elements del mecanisme:
El piny
ó: Roda dentada que actua com a element motor. En girar sobre un eix descriu un moviment circular.
La cremallera: Roda dentada de diàmetre primitiu infinit i per tant amb el mateix mòdul que el pinyo. La cremallera en engrenar amb el pinyó descriu un moviment rectilini.

·Aplicacions:
Portes de parking

La Corretja

Què és la corretja?

La transmissió per corretja és un sistema flexible i molt apropiat per a la transmissió del moviment a llarga distància que permet variar fàcilment la relació de transmissió i també el sentit de gir. La seva senzillesa està en la utilització de politges com element solidari als eixos de gir i en el sistema d’enllaç per corretja, la qual pot tenir diverses formes i materials segons el moment històric i la seva aplicació específica en una màquina. La corretja, en ser elàstica, absorbeix les tensions que es produeixen en les fases d’acceleració i desacceleració que es produeixen en el sistema, alhora que pot lliscar sobre les politges. És silenciosa i requereix poc manteniment.

On podem trobar aquest mecanisme? 
Aquest mecanisme es molt freqüent en electrodomèstics de la cuina, en les màquines de cusi  de pedals,dins de la impressora, en màquines industrials, etc.


Elements del mecanisme:
Esta  basat en la unió de dues o més rodes, subjectes a un moviment de rotació, per mitjà d'una cinta o corretja contínua, la qual abraça les primeres en certa arc i en virtut de les forces de fricció en el seu contacte arrossega a les rodes conduïdes subministrant energia des de la roda motriu.

Tipus de corretges

·Corretges planes: es caracteritzen per tenir per secció transversal un rectangle. Van ser el primer tipus de corretges de transmissió utilitzades, però actualment han estat substituïdes per les corretges trapezoïdals. Són encara estudiades perquè el seu funcionament representa la física bàsica de totes les corretges de transmissió.
·Corretges multipista o estirades: Actualment estan substituint a les trapezoïdals, ja que en permetre passar per politges tant per la cara estriada (de treball) com per la cara plana inversa, permet recorreguts molt més llargs i per tant arrossegar molts més sistemes. A més permeten el muntatge d'un tensor automàtic. En les aplicacions més conegudes, la dels automòbils o vehicles industrials, poden arrossegar per exemple a la vegada: alternador, Servodirección, Bomba d'aigua, Compressor d'aire condicionat, Ventilador (aquest últim només en tracció posterior i industrials). ·Corretges multipista o estirades: Actualment estan substituint a les trapezoïdals, ja que en permetre passar per politges tant per la cara estriada (de treball) com per la cara plana inversa, permet recorreguts molt més llargs i per tant arrossegar molts més sistemes. A més permeten el muntatge d'un tensor automàtic. En les aplicacions més conegudes, la dels automòbils o vehicles industrials, poden arrossegar per exemple a la vegada: alternador, Servodirección, Bomba d'aigua, Compressor d'aire condicionat, Ventilador (aquest últim només en tracció posterior i industrials).


Càlcul de velocitats:
En les politges unides per corretges o cadenes la relació de transmissió val:


w2 és la velocitat angular de l'eix de la politja conduïda d1 és el diàmetre de la politja motriu d2 és el diàmetre de la politja conduïda


http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/problemes/transmissio/imatges/tau.gif = w2 / w1 = d1/d2      on:

w1 és la velocitat angular de l'eix de la politja motriu

Aplicacions:
Aquest mecansime es trova a molts electrodomestics de la cuina, en les màquines de cosir de pedals, dins de la impresora, en màquines industrials, etc.
Estan fetes de goma.




El Pla inclinat

Què és el pla inclinat?
El pla inclinat és una simple rampa que serveix per desplaçar objectes des d'un nivell a un altre més elevat.
La fòrmula de la força necessària per elevar un objecte des d'un punt a un altre superior ve donat per la següent expressió:
F = P · h / L       

Parts i components que la formen:·Posició inicial des d’on es llençá o es deixa anar l’objecte, expressada en metres      ·Velocitat inicial amb què es llença la pilota, cap amunt o cap avall, expressada en metres per segon. Pot ser positiva (cap amunt) o negativa (cap avall).·Coeficient estàtic de fricció lògicament sense unitats. Sempre ha de ser superior o igual al coeficient dinàmic de fricció  ·Coeficient dinàmic de fricció també sense unitats i més petit o igual que el coeficient estàtic de fricció.·Massa de l’objecte expressada en quilograms·Angle, s’expressa en graus del pla inclinat respecte el terre horitzontal·Mòdul de la força externa que podem aplicar sobre l’objecte en qualsevol dirección, i s’expressa en Newtons·Sentit de la força externa que apliquem expressada en graus respecte el pla inclinat

Aplicacions

·Rosca:És una superficie on el seu eix està contingut 
en el pla i entorn d’ell descriu una trajectòria 
helocoïdal cilíndrica. La rosca pot ser realitzada
 amb eines manuals o màquines.

·Rampa: Una rampa s’utilitza per reduïr l’esforç 
necessari per elevar una masa (carreteras,escales..)
 Podem trovar dos tipus de rampes:
 Les rampes planas
 i les rampes helicoidales

·Cunya és una màquina simple consistent en una peça prismàtica de fusta o de metall acabada en angle diedre molt agut. Tècnicament és un doble pla inclinat portàtil. Serveix per a esberlar o dividir cossos sòlids, per a ajustar o estrènyer un amb un altre, per a calçar-los o per a omplir algun badall o buit.